Skoči na vsebino

Vabimo | Pohod okoli Begunjščice

Vabimo na prekrasno planinsko krožno pot
od Ljubelja na Zelenico,
od tu do Roblekovega doma ali na vrh Begunjščice,
sestop do planine Prevala
ter skozi Bornove tunele nazaj na Ljubelj!

Dobimo se v soboto, 14. septembra 2024, ob 7.00 na parkirišču v Športnem parku Domžale na Kopališki ulici v Domžalah.

Z avtobusom se bomo odpeljali do Ljubelja (1058 m), kjer bomo začeli našo pot do Planinskega doma na Zelenici (1535 m), kjer bo prvi postanek. Sledi prečenje zahodnega pobočja Begunjščice, ki je varno speljana preko naravnih prehodov, hkrati pa ponuja veličastne razglede na blejsko jezero s Triglavom v ozadju.

Matjaž bo od tu peljal eno skupino po dokaj strmi poti na vrh Begunjščice (2.060 m), ostali pa nadaljujemo še pol ure hoda do Roblekovega doma na Begunjščici (1653 m), kjer bo malce daljši postanek.

Pot bomo nadaljevali mimo obeležja rudnika mangana ter se ustavili pri Roži, kjer je izvir pitne vode. Pot do Prevale se od tu počasi spušča in sledil bo postanek na planšariji, kjer se bosta naši skupini ponovno združili.

Sledi še zadnji del poti skozi Bornove tunele, kjer nas že čaka prijetna gozdna pot brez dodatnih vzponov do Ljubelja.

Hoje bo za 7 ur, skupno s postanki bomo za pot porabili približno 9 ur in postopoma čez dan naredili nekaj več kot 1000 vm. Pot je primerna za vse pohodnike, ki so vajeni malce daljše hoje.

Oprema: uhojeni planinski čevlji z dobrim podplatom, pohodne palice kdor jih uporablja, nahrbtnik z rezervnimi oblačili in osebnim kompletom prve pomoči, vetrovka in kapa za primer dežja. Med potjo se bomo ustavili pri treh kočah, kjer je možna oskrba s hrano in pijačo, kljub temu ne pozabite na dovolj tekočine (vsaj 2 l) tudi v nahrbtniku.

Predviden povratek v Domžale je po 18.00 uri.

Prispevek udeležencev za prevoz je 15 eur za člane s planinsko izkaznico PZS in plačano članarino, 20 eur za ostale,​ za otroke (P+O) v spremstvu odraslih prispevka ni. V primeru dežja bo pohod prestavljen na drug datum s ponovno objavo vabila.

Vodiva: Matjaž Škulj in Helena Kermauner, vodnika PZS

Zaradi organizacije izleta so obvezne prijave do zapolnitve prostih mest na avtobusu. Prijava velja samo ob povratni potrditvi.
Matjaž: 041 816 504, mail: m.skulj@gmail.com , Helena: 041 731 797 (pošljite SMS)

Lepo vabljeni!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja