Skoči na vsebino

Vsako zadnjo nedeljo v avgustu, že 30 njih

Vsako zadnjo nedeljo v avgustu poteka Tradicionalno srečanje domžalskih planincev. V letu 2024 smo že 30-tič obeležili ta dan in ga obogatili z novimi vsebinami.

Pobude Medobčinskega muzeja Kamnik, da bi na Domžalskem planinskem domu na Veliki planini predvajali dokumentarna filma o arhitektu Vlastu Kopaču ter etnologu dr. Tonetu Cevcu, smo se neizmerno razveselil. Filma sta delo Janje Železnikar in Andreje Humar Gruden v produkciji Medobčinskega muzeja Kamnik. Kmalu smo naredili skupen načrt za izvedbo pohodov, projekcij in ostalega dogajanja ob samem Dnevu domžalskih planincev.

To je Dan, kjer želimo in moramo govoriti o doživljanju planinstva, o pastirjih, o zaščiti prekrasne Velike planine, obujati spomin in ozaveščati tradicijo. Pri tem ne smemo prezreti vloge prostovoljstva skozi 70 letno zgodovino ohranjanja našega Domžalskega planinskega doma.

Nastal je precej zanimiv kolaž vsebin, ki so v celoti prepletle čudovit sončen dan na planini in vsakdo je lahko sam izbral tisti del dogajanja, ki mu je bil najbližje.

Prvi pohodniki so že navsezgodaj krenili z vodnikom po planinski poti s Krivčevega, se ustavili pri Domžalskem planinskem domu ter po okrepčilu tudi nadaljevali pot vse do Gradišča in se nato vrnili nazaj do Domžalskega planinskega doma.

Največja skupina s skoraj 40 udeleženci se je zbrala na Rakovih ravneh, kjer so pričeli s Spominskim pohodom po poteh dveh velikanov Velike planine. Med potjo do Pastirskega stanu so se pogovarjali o sledeh, ki sta jih Cevc in Kopač pustila na Planini. Na pohodu so sodelovali dr. Jana Horvat, France Stele, France Malešič, člani družine Cevc, Janja Železnikar, Andreja Humar Gruden, člani planinskega društva in drugi. Vinko Poličnik, član PD Bajtar ter vodnica po Preskarjevi bajti, sta povedala vse o arhitekturi pastirskih bajt in o pastirski dediščini planine.

Medtem so je v obnovljeni predavalnici Doma odvijala projekcija dokumentarnega filma  o arhitektu Vlastu Kopaču. Glede na izjemno zanimanje smo projekcijo filma ponovili še v dodatnem popoldanskem terminu. O njem je spregovorila Andreja Humar Gruden. Skupaj smo si ogledali tudi izredno zanimiv film o etnologu dr. Tonetu Cevcu, po filmu je sledil tudi čustven pogovor s člani družine Cevc, ter poznavalci del Vlasta Kopača in dr. Toneta Cevca.

Vse, zlasti pa najmlajše, pa je zagotovo razveselilo dogajanje ob tirolski žičnici, ki so jo pripravili člani Enote za reševanje z višin in iz ruševin Planinskega društva Domžale. Marsikdo pa je z zanimanjem prisluhnil delavnici Zdravstvenega doma Domžale, kjer smo se poučili o uporabi defibrilatorja in o drugih načinih pomoči poškodovanim ali obolelim na planinskih poteh.

Seveda ni manjkalo jedače in pijače. Nadvse okusni pastirski golaž in sirovi štruklji so prišli izpod rok novega najemnika Domžalskega planinskega doma, Anžeta Nartnika.

Točno ob 12. uri je predsednica Helena Kermauner pozdravila člane Planinskega društva Domžale, predstavnike pašnih skupnosti, prijatelje, zveste obiskovalce in cenjene goste. Prisotne sta pozdravila tudi podžupanja Romana Učakar in domžalski podžupan Borut Ernestl, ki je v imenu županje Renate Kosec podelil Zahvalo Planinskemu društvu Domžale za dolgoletna prizadevanja na področju pohodništva in planinarjenja ter za ohranjanje tradicije srečanja domžalskih planincev, ljubiteljev planin in gora na Veliki planini. Prisotne je pozdravil tudi častni predsednik društva in pobudnik tovrstnih srečanj, Peter Primožič.

Ob tem pravzaprav slovesnem dnevu, saj trideset nikakor ni malo, smo obiskovalcem ponudili posebne lesene spominske razglednice s podobo Domžalskega planinskega doma na Veliki planini.

Dogajanje smo zaključili šele po 17. uri, ko je z Rakovih ravni odpeljal avtobus s planinci in ostalimi obiskovalci proti Kamniku in Domžalam.

Lep dan je bil!

Več fotografij je v skupnem ALBUMU srečanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja