Skoči na vsebino

Tradicionalno 30. srečanje domžalskih planincev

Vabimo vas, da se podate peš iz doline po planinskih poteh na Veliko planino vse do Domžalskega planinskega doma in se pridružite pestremu programu, ki se bo odvijal v okviru Dneva domžalskih planincev.

Na dan srečanja bomo organizirali tudi prevoz ter več dejavnosti za prijetno druženje in spoznavanje velikoplaninske dediščine. Udeležite se lahko planinskega pohoda na planino ali pa se pridružite spominskemu pohodu po poteh dveh velikanov Velike planine. Oglejte si projekciji dokumentarnih filmov o Vlastu Kopaču in Tonetu Cevcu in spoznajte njun neprecenljivi prispevek k varovanju in ohranjanju velikoplaninske dediščine, prisluhnite Moškemu pevskemu zboru Janko Kersnik iz Lukovice, obiščite delavnici Gorske reševalne službe in Zdravstvenega doma Domžale in ne pozabite na druženje in popoldanski klepet s poznavalci planine.

Ob 30. tradicionalnem srečanju bodo natisnjene spominske lesene razglednice s podobo Domžalskega doma. Razglednice lahko dobite pri prijavni mizi na prireditvenem prostoru.

Prijazno vabljeni!
Planinsko društvo Domžale in Medobčinski muzej Kamnik


Program 2024 (pdf)

Program za 30. srečanje članic in članov Planinskega društva Domžale, vseh naših prijateljev in zvestih obiskovalcev.

 

Odhod avtobusa iz Domžal (Športni park na Kopališki), 7.20 postanek v Kamniku (parkirišče ob Športni dvorani Kamnik), za vse pohodnike
s Krivčevega in z Rakovih ravni. Prispevek 10 €, obvezne spletne prijave do zasedenosti prostih mest na avtobusu.

Tukaj se prijavite za prevoz (klik na povezavo),
pomoč:  041 731 797

7.00

Voden planinski pohod s Krivčevega do Domžalskega planinskega doma na Veliki planini. Zborno mesto pri Jurčku, pot nas bo vodila na planino Podkrajnik, od tam naprej pa mimo Jelševega konfina na Gojško planino ter nato na Malo planino. Hoje bo predvidoma za 3 ure. Potrebna oprema: planinska obutev, nahrbtnik, pijača in malica, vremenu primerna oblačila. Vrnitev do Rakovih Ravni, kjer nas bo čakal avtobusni prevoz v Domžale. Vodi Matjaž Škulj, vodnik PZS.

Prijave na: m.skulj@gmail.com.

7.30

Spominski pohod po poteh dveh velikanov Velike planine, etnologa dr. Toneta Cevca in arhitekta Vlasta Kopača. Zbor je ob 8.00 na parkirišču Rakove ravni (pri kamnolomu). Predvideno trajanje pohoda je 4 ure s postanki, do Domžalskega planinskega doma. Bodite dobro opremljeni, s seboj vzemite malico in dovolj tekočine.

Prijave na: janja.zeleznikar@gmail.com.

Med potjo bodo različni strokovnjaki razložili kakšen pečat sta dr. Tone Cevc in Vlasto Kopač pustila pri pastirjih, v arhitekturi, materialni in duhovni kulturi Velike planine ter kje in kdaj so bile najdene najstarejše sledi poselitve Planine.

Z nami na poti bodo: dr. Jana Horvat, France Malešič, Vinko Poličnik, člani družine Cevc, Janja Železnikar, Andreja Humar Gruden in drugi. Pohod bo vodil France Stele.

8.00

Voden pohod od parkirišča Rakove ravni do Domžalskega planinskega doma. Hoje je za dobro uro. Prijave niso potrebne.

8.00

Projekcija dokumentarnega filma o arhitektu VLASTU KOPAČU (predavalnica Domžalskega planinskega doma, trajanje 70 min). Oris njegovega življenja in neprecenljivega prispevka k varovanju in ohranjanju velikoplaninske dediščine. Film je delo Janje Železnikar in Andreje Humar Gruden, produkcija: Medobčinski muzej Kamnik, 2023

Ob filmu bosta spregovorila soavtorica, režiserka in montažerka dokumentarca, Andreja Humar Gruden in Vinko Poličnik, Planinsko društvo Bajtar.

9.30

(predavalnica
v prostorih
Domžalskega
doma)

Delavnica Zdravstvenega doma Domžale

Delavnice bodo vodili zaposleni Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Domžale. Osvežili bomo znanje prve pomoči, uporabo defibrilatorja, na voljo bodo meritve krvnega tlaka.

Od 10.00 dalje

Organizirana malica (pastirski golaž ali sirovi štruklji). Člani PDD poiščite prijavno mizo Planinskega društva Domžale na zunanjem prireditvenem prostoru za prevzem kuponov za malico.

11.00

Pozdravni nagovor

nastop Moškega pevskega zbora Janko Kersnik iz Lukovice

12.00

Delavnica Gorske reševalne službe Kamnik – prikaz in izvedbo tirolske žičnice bodo pripravili člani Enote za reševanje z višin in iz ruševin Planinskega društva Domžale.

Od 12.30 dalje

Projekcija dokumentarnega filma TONE CEVC, dr. etnoloških znanosti, raziskovalec življenja v Alpah in visokogorju (predavalnica Domžalskega planinskega doma, trajanje 37 min). Avtorici: Janja Železnikar in Andreja Humar Gruden, produkcija: Medobčinski muzej Kamnik, 2022.

Velika planina je edina planina v Alpah, kjer najdemo leseno pastirsko bajto ovalne oblike. Za ohranitev arhitekture, tradicije gradnje in za ohranitev načina življenja pastirjev, materialne in duhovne dediščine sta se zavzemala arhitekt Vlasto Kopač (1913–2006) in etnolog in um. zgodovinar, dr. Tone Cevc (1931–2007).

Po filmu druženje in klepet s člani družine Cevc, ter poznavalci del Vlasta Kopača in dr. Toneta Cevca.

14.00

(predavalnica
v prostorih
Domžalskega
doma)

Odhod avtobusa z Rakovih ravni do Kamnika in Domžal. Predviden prihod ob 18.15.

17.00

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja