Skoči na vsebino

Razpis | Prečenje Brezniških Peči, 20. oktober 2024

  • Dolžina poti: cca. 8 km
  • Čas vzpona: cca. 2:45 h zmerne hoje
  • Čas spusta: cca. 1:30 h
  • Skupaj: cca. 5:30 h (s postanki)
  • Višinska razlika: 525 m
  • Skupaj komplet pridobljena višina: cca. 820 m
  • Obvezna varovalna oprema:. čelada, komplet prve pomoči.
  • Planinska oprema: dobri, uhojeni visoki planinski čevlji, nahrbtnik, rezervna in topla oblačila, rokavice, anorak za slučaj dežja/snega, vreča za umazana oblačila in vrečka za smeti, telefon z napolnjeno baterijo, sončna krema in očala.
  • Hrana in pijača: iz nahrbtnika, visoko kalorične tablice, čokolada ali sadje, tekočine 1,5 l., topel obrok v Sankaški koči.
  • Neobvezna oprema: Pohodne palice, fotoaparat, dnevniki in knjižice za zbiranje žigov, zemljevid, kompas

TEŽAVNOST in ZAHTEVNOST ture:

  • Kategorija poti: Zahtevna označena in neoznačena pot
  • Kondicijska zahtevnost: Kondicijsko nezahtevna
  • Zahtevnost po dolžini poti: Tehnično delno zahtevna zaradi nekaj poplezavanja.

OSTALO:

  • Potrebni in priporočeni dokumenti: osebni dokument.
  • Način prevoza: V primeru dovolj prijavljenih udeležencev bo organiziran avtobusni prevoz. Zaradi organizacije avtobusnega prevoza naprošam da se prijavite le če ste sigurni, da se boste udeležili izleta.
  • Cena prevoza: 15 € za člane PD Domžale, 20 € za ostale. Otroci v spremstvu odraslih opravičeni plačila.
  • Obvezna prijava, najkasneje do četrtka, 17. 10. 2024 na s SMS na 041 816 504 ali na m.skulj@gmail.com.
  • Zbirno mesto: parkirišče pri športnem parku Domžale na Kopališki ulici, ob 06:45.

Opis poti do izhodišča:

  • Izhodišče: Završniško jezero (N46 24 26.3, E14 08 48.3) ob 8. uri

Iz Domžal se preko Mengša in Vodic usmerimo na AC LJ-JE, a le do izvoza Lesce, kjer se usmerimo v smer Bleda do prvega krožnega križišča, katerega zapustimo na prvem izvozu v smeri Most in Žirovnice. V Mostah skrenemo desno pod greben Stola do Završniškega jezera, kjer zapustimo avtobus, na katerega se vkrcamo po sestopu z grebena v Begunjah.

Vzpon:  S parkirišča se usmerimo čez betonski most (jez), ki prečka jezero. Na drugi strani, desno opazimo razcepljeno pot, ki pelje v gozd. Usmerimo se na desno, po kateri se vzpnemo proti vrhu grebena. Poti dokaj hitro zmanjka, mi pa se usmerjamo nekoliko v levo proti vrhu, kjer naposled naletimo na kar široko pot, ki vodi desno proti vrhu grebena. Ko prispemo do tja, se nam odpre pogled na drugo stran, kjer se nahajata Žirovnica in Moste, od koder sem pripelje tudi pot z južne strani. Zavijemo levo (proti vzhodu), po prijetni, uhojeni stezi, na greben proti Malemu Vrhu, če pa naredimo nekaj korakov v desno pa obiščemo še Brinjev vrh 715 m. Kmalu se nam odpre pogled nazaj proti Jesenicam na zahodu, medtem, ko na levi v dolini lahko deloma opazujemo jezero v Završnici.
Pri usmerjevalnih tablah nadaljujemo naravnost proti Gosjaku (desno Sveti Lovrenc). Kmalu pa se pot z vrha Malega Vrha nekoliko spusti in zatem za nekaj časa položi. Na desni rob grebena nas občasno vabijo lepa razgledišča. Na levi strani enega od teh opazujemo zanimive pečine (Peči), ob katerih nas pot po desni strani vodi dalje po grebenu proti naslednjemu vrhu Gosjaku. Preden se nanj povzpnemo, naletimo še na znamenje (križ) in klopco na levi. Tu našo, prečka pot iz doline, mi pa nadaljujemo naravnost po grebenu, kjer naletimo na skalovje, po katerem nekoliko poplezamo in se tako najprej po levi in zatem še desni strani grebena povzpnemo na vrh Gosjaka, kjer prvič nekoliko bližje ugledamo Smokuški vrh. Kasneje na desni opazimo še eno razgledišče s klopco, ki se nahaja nad Doslovčami, nekoliko naprej na levi manjšo kočo in zatem še vodni zbiralnik (tukaj širša pot iz Doslovč prečka Gosjak). Pot nadaljujemo strmo v klanec, desno od zbiralnika, kjer kmalu znova naletimo na skalovje, po katerem se deloma plezaje vzpenjamo čez t.i. Golovec. Smo na nekako najožjem delu grebena. Strmina večji del skalnega grebena, med vzpenjanjem po Golovcu 2-3 krat zgolj nekoliko popusti, zahtevna razgledna pot pa se naposled še zadnjič strmo vzpne proti Smokuškemu Vrhu, kjer najprej naletimo na lično klopco z vpisno knjigo, po nadaljnjih 15 min hoje, kjer se greben že razširi, pa še na cilj poti, – razgledno točko s “klopcami” na vršni legi grebena. (Vir: hribi.net)

Spust: S Smokuškega vrha se zlagoma spustimo v smeri Begunj, kjer po slabih pol ure dosežemo Sankaško kočo, pri kateri se bomo okrepčali z toplo malico če bo odprta. Nadaljujemo do bližnje cerkvice Sv. Petra ki stoji na izjemno razglednem grebenu in od koder se nam ob lepem vremenu odpre filmski razgled. Sledi le še sestop v Begunje, ker nas čaka avtobus.

Opis: Čeprav »skromnih« višin, ki jih dosegajo Brezniške Peči, se le teh ni prav nič za sramovati. Greben Brezniških Peči so najbolj zahoden del Kamniško Savinjskih Alp, ležeč nad vasmi Moste, Žirovnica, Zabreznica in Breznica, Smokuč, Doslovče in Rodine na jugu in dolino potoka in pa umetnega jezera Završnica na severu pod mogočnim grebenom Stola in Karavank. Greben meri dobrih 5 km v smeri vzhod – zahod. Prečenje Brezniških Peči poteka po neoznačenih stezicah z pridihom skalnatih predelov Julijskih Alp, saj je potrebno opraviti z kar nekaj skalnimi skoki, pri katerih je potrebna tudi pomoč rok. Sprva strm vzpon na greben začasno zamenja ležerna hoja po grebenu v stilu gor/dol, do vzpona na prvi »resni« vrh. Od tu sledijo kratki odseki ravnine, večinoma pa poplezavanje od vrha do vrha, ki se zaključi na najvišji točki 1.122 m visokem Smokuškem vrhu, od koder sledi le še spust do Smukaške koče, cerkvice Sv. Petra in Begunj. Kljub skromni višini nudijo v lepem vremenu izjemne razglede na več Gorenjskih mest in vasi, Jeseniške Savske doline, Radovljiške Ravnice vse do Kranja. Prav tako lep je pogled na gorsko skupino Karavank, predvsem Stolom in Begunjščico, planoti Pokljuko in Jelovico, Bohinjsko gorovje, ter impozantni Julijci katere krasi spredaj kulisa Blejskega jezera z otokom. Skratka v prečenju in razgledih Peči bomo izjemno uživali, predvsem pa se jih bomo lotili povsem resno s spoštovanjem do pravih skalnih grebenov.

Fotogalerija z ogledne ture.

Glede na zmožnosti, želje in po dogovoru se lahko potek ture prilagaja ali spreminja. V primeru slabe vremenske napovedi tura odpade. O odpovedi boste pravi čas obveščeni.

Vodja: Matjaž Škulj, vodnik PZS

OPOZORILO:  Za udeležbo na turi, vsak udeleženec, na podlagi podatkov razpisa potrjuje da fizično, zdravstveno in tehnično izpolnjuje pogoje za uspešen potek in zaključek ture, da bo upošteval plan ture, častni planinski kodeks PZS, da s svojim ravnanjem ne bo povzročal nevarnosti sebi, udeležencem ture in da bo uporabljal varovalno opremo na mestih kjer obstaja nevarnost padca, padajočega kamenja, zdrsa in ostalih nevarnosti v planinah, ter kjer je zato predvidena in priporočena ali jo zahteva vodnik!!! V kolikor ima udeleženec zdravstvene ali kakšne druge težave, ki bi lahko vplivale na potek ture, mora pred turo o tem obvestiti vodjo ture. Prav tako ni zaželeno oddaljevanje od skupine brez vednosti vodnika ali ostalih udeležencev ture in dogovora. Glede situacije na terenu ali vremenskih sprememb se lahko spremeni tudi potek ture.

1 komentar na “Razpis | Prečenje Brezniških Peči, 20. oktober 2024”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja